Jokainen domain eli verkkotunnus käyttää nimipalvelinjärjestelmää eli DNS:ää.

 

Domain on osoite internetissä. Se koostuu ylemmän tason verkkotunnuksesta, kuten .fi tai .com sekä toisen tason verkkotunnuksesta, joka on usein samalla sivuston nimi (tai lyhenne siitä). Joskus sivusto saattaa käyttää myös kolmannen tason tunnusta eli alidomainia, joka puolestaan näkyy url-osoitteessa ennen toisen tason verkkotunnusta.

 

Domain näkyy kokonaisuudessaan verkkoselaimen url-osoitteen hakukentässä: “kauppa” on kolmannen tason verkkotunnus eli alidomain, “maijanmakeiset” toisen tason verkkotunnus ja “fi” ylemmän tason verkkotunnus.

 

1. Mitä tarkoittaa nimipalvelin eli DNS?
2. Mitä ovat rinnakkais- ja lisädomainit? Entä alidomain?
3. Mikä on domainin siirtoavain ja mistä sen saa?

 

Sivuston domain voi muuttua monesta syystä. Verkkosivujen uudistaminen, migraatiot vanhoilta sivuilta uusille esimerkiksi yrityksen nimenvaihdoksen vuoksi sekä verkkotunnuksen päätteen vaihtuminen esimerkiksi .net-päätteestä .fi-päätteeseen ovat yleisiä syitä uudelleenohjauksille.

Domainin uudelleenohjaus tarkoittaa siis ohjaamista vanhalta sivulta uudelle vastaavalle sivulle niin, että hakukoneet (Google, Bing) ymmärtävät mitä vanhalle sivulle on tapahtunut. Toisin sanoen ohjaamalla domainin osoittamaan uuteen osoitteeseen varmistat sivustosi hakukonenäkyvyyden säilyvyyden.

Uudelleenohjaus myös estää rikkoutuneiden linkkien syntymisen sivustosi ulkopuolisille palveluille, joissa on sivustollesi osoittavia linkkejä (Backlinks).

Ehjät linkit pitävät yllä sivustosi laatua SEO-näkökulmasta, kun taas rikkinäiset linkit ja toimimattomat uudelleenohjaukset voivat tiputtaa sivustolle tulevan liikenteen nolliin. Tarvittavista uudelleenohjauksista huolehtiminen tarkoittaa myös huolenpitoa liiketoiminnasta.

 

SEO-artikkeli: 5+1 vinkkiä Google-näkyvyyden kasvattamiseen

Yksittäisten domainien uudelleenohjaus onnistuu esimerkiksi WordPressissä siihen tarkoitetuilla lisäosilla, ja muitakin teknisiä ratkaisuja uudelleenohjauksille on olemassa. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin nimenomaan DNS-uudelleenohjauksiin.

 

301- ja 302 -ohjaukset

Pysyviin domainin uudelleenohjauksiin voidaan viitata termillä 301-uudelleenohjaus (301 redirection). 301-ohjauksen mukana kulkee ns. ”linkkimehu”, joka siirtää lähdeosoitteen auktoriteettia kohdeosoitteeseen.

302-uudelleenohjaus puolestaan viittaa tilapäiseen uudelleenohjaukseen, jota voi käyttää esimerkiksi A/B-testauksen yhteydessä. 302-ohjaus pitää linkkimehun visusti lähdeosoitteessa, joten kohdeosoite hyödy siitä. Tätä ohjaustyyppiä ei kannata käyttää pitkäaikaiseen uudelleenohjaukseen, sillä se syö sivuston auktoriteetin.

 

Mitä tarkoittaa nimipalvelin eli DNS?

Domainin uudelleenohjaus tapahtuu nimipalvelinjärjestelmän (DNS) kautta, johon domainin hallitsija pääsee kiinni hosting-palveluiden tarjoamalla nimipalvelulla.

Jos domainin kuvitellaan olevan kuin katuosoite, on DNS kuin koordinaatit tai kartta, joilla osoitteeseen on mahdollista löytää. Mikäli haluat kotisivujesi löytyvän netistä, on nimipalvelun siis oltava kunnossa. Kaikki Hostingpalvelun webhotellipaketit sisältävät nimipalvelun.

Voit ostaa nimipalvelun myös erikseen kun webhotellille ei ole tarvetta, jolloin domainin voi asettaa osoittamaan esimerkiksi kolmannen osapuolen palveluun (esim. Wix tai Microsoft Office 365). Erillinen nimipalvelu sopii tilanteisiin, joissa et tarvitse domainille omaa kotisivutilaa, vaan haluat ohjata sen olemassa olevaan sivustoon tai sähköpostiin.

Hostingpalvelun nimipalvelu Domainparkki tarjoaa pakettivaihtoehdot kahden, kymmenen tai kolmenkymmenen domainin uudelleenohjaukseen. Mikäli domaintarpeesi ylittää suurimman paketin, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme lomakkeellasähköpostitse tai puhelimitse.

Domainin uudelleenohjauksen voi tehdä webhotellin tai nimipalvelun hallintapaneelin kautta. Mikäli domain ei näy hallintapaneelissa, täytyy se lisätä lisä- tai rinnakkaisdomainiksi. Jos domainille tehdään vain ohjaus, riittää että se lisätään rinnakkaisdomainiksi.

 

Ohje: Rinnakkaisdomainin lisääminen Hostingpalvelun hallintapaneelissa

 

Domainparkin ominaisuudet

 

Google Workspace ja Microsoft Office 365 -yhteensopiva

Domainparkilla käytät verkkotunnustasi esimerkiksi Google Workspace (aiemmin G Suite) tai Microsoft Office 365 -palvelussa ylläpidetyissä sähköposteissa. Voit tehdä ohjaukset itse hallintapaneelin kautta tai halutessasi voit tilata muutokset asiakaspalvelustamme Hinnastomme DNS-muutoksille.

Täysi DNS-hallinta

Täysi DNS-hallinta mahdollistaa esimerkiksi sähköpostipalvelimen (MX-tietueen) muuttamisen. Voit myös määritellä A-tietueita, CNAME-tietueita, AAAA-tietueita, SRV-tietueita ja TXT-tietueita. Lue DNS-tietueista.

→ Lisää tietoa Domainparkista 

 

Mitä ovat rinnakkais- ja lisädomainit? Entä alidomain?

Rinnakkaisdomain

Päädomainin lisäksi voit varata ns. rinnakkaisdomainin. Yleensä kyseessä on sama verkkotunnus, mutta eri päätteellä. Esimerkiksi domainilla domain.fi voisi olla rinnakkaisdomainit domain.net ja domain.com. Rinnakkaisena domainina voi toimia myös kokonaan toinen verkkotunnus.

Rinnakkaisen domainin voit uudelleenohjauksen avulla määrittää osoittamaan pääsivullesi. Rinnakkaisia domaineja voi käyttää myös sähköpostissa, eli sama sähköpostilaatikko toimii useammalle rinnakkaisdomainille.

Lisädomain

Lisädomain toimii samalla ajatuksella kuin rinnakkaisdomain (domain.fi saa rinnalleen osoitteen domain.net tai domain.com), mutta alkuperäiselle sivulle ohjaamisen sijaan domain viekin omalle kotisivulleen.

Näin voidaan menetellä vaikkapa siinä tapauksessa, että suomalainen yritys laajentaa toimintaa Eurooppaan ja avaa sitä varten oman sivustonsa yhdelle yhteiselle sivustolle lisättävän kieliversion sijaan.Lisädomainilla on webhotellissa myös oma sähköposti.

Alidomain

Alidomaineja käyttämällä voi esimerkiksi määrittää sivustolle erilaisia osiota, kuten vaikkapa blogin tai verkkokaupan (esim. blogi.domain.fi tai kauppa.domain.fi).

Alidomainilla voi tehdä webhotelleihin alisivustoja rajoittamattoman määrän. Käytännössä määrää voi kuitenkin rajoittaa hankittu levytila tai tietokantojen määrä.

Lisää tietoa rinnakkais-, lisä- ja alidomaineista

Mikä on domainin siirtoavain ja mistä sen saa?

Ajoittain tulee vastaan tilanteita, jolloin domainin haltija (henkilö/yritys joka merkitty verkkotunnuksen omistajaksi) haluaa luovuttaa käyttöoikeutensa toiselle. Näin voi käydä esimerkiksi yrityskaupan tai perheyrityksen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, kun nykyinen haltija haluaa luopua domainin omistajuudesta.

Käyttöoikeuksien siirto tulee tehdä aina, kun domainin tiedoista vaihdetaan Y-tunnus tai henkilötunnus. Omistajuus siirretään myös niissä tapauksissa, kun domain siirtyy yksityishenkilöltä yritykselle, tai toisin päin.

Domainin siirtoavain on Viestintäviraston määrittelemä koodi, jonka avulla voimassaolevan fi-domainin voi halutessaan siirtää toiselle käyttäjälle. Siirtoavaimen saa pyytämällä domainin nykyiseltä verkkotunnusvälittäjältä.

Siirtoavaimen luovuttamalla domainin nykyinen käyttäjä valtuuttaa joko verkkotunnusvälittäjänsä tai domainin vastaanottajan (uusi käyttäjä) tekemään käyttöoikeuksien siirron. Näin varmistetaan verkkotunnuksen käyttäjän suostumus siirtoon ja pidetään samalla huolta, ettei välittäjä voi siirtää verkkotunnusta ilman käyttäjän todellista suostumusta.

Verkkotunnusvälittäjä ei näe eikä määrittele siirtoavainta. Siirtoavain lähetetään aina verkkotunnuksen nykyiselle käyttäjälle, jonka on itse annettava se välittäjälle verkkotunnuksen siirtoa varten.

Verkkotunnusvälittäjän on huolehdittava domainin tekninen siirto viiden päivän kuluessa siitä, kun verkkotunnuksen vanha käyttäjä on toimittanut verkkotunnusvälittäjälle siirtoavaimen ja uuden käyttäjän tiedot. Viiden arkipäivän aikaraja on lakisääteinen palvelutasovaatimus.

 

Siirtoavain vai vaihtoavain?

Siirtoavain saattaa mennä sekaisin välittäjän vaihtoavaimen kanssa, jonka avulla puolestaan voi vaihtaa verkkotunnuksen välittäjää. Eli jos verkkotunnuksen haltija haluaa vaihtaa webhotellin tarjoajaa, mutta pitää saman domainin, toimittaa hän välittäjän vaihtoavaimen uudelle palveluntarjoajalle.

 

→ Ohje siirtoavaimen toimittamiseen

→ Ohje vaihtoavaimen toimittamiseen

 

Siirtoavain .com, .net, .info ja .org -domaineille

Perusperiaate muiden kuin fi-domainien siirtoon on sama kuin kotimaistenkin.

Verkkotunnuksen haltijan tulee ilmoittaa nykyiselle palveluntarjoajalle palveluntarjoajan vaihtumisesta ja pyytää poistamaan domainin turvalukitus (Registrar Lock). Samassa viestissä kannattaa pyytää myös domainin siirtoavain, joka tässä tapauksessa kulkee nimellä Transaction ID, Domain password tai Auth-id.

Siirtoavaimen saatuaan uusi palveluntarjoaja hakee domainin siirtoa ja lähettää domainin haltijalle vahvistusviestin siirrosta sähköpostitse. Sähköpostiin tulee vastata myöntävästi, jotta siirtoprosessi voi alkaa. Siirrossa kestää tavallisesti 1-6 päivää.

Mikäli haluat siirtää jonkin toisen verkkotunnuspäätteen, ole yhteydessä asiantuntevaan asiakaspalveluumme.

 

Kirjoittaja Kiia Pitkänen, Content Manager

Kiian intohimona on kotimaisten hosting-palvelujen tunnetuksi tekeminen sekä monimutkaisten asioiden muuttaminen helpoksi asiakaslähtöisen viestinnän avulla. Anna me hoidetaan!