Yrittäjän arki on usein kiireistä, ja tehtäviä voi tuntua olevan enemmän kuin tunteja päivässä. Tekoälyn perusteet ymmärtämällä voit hyödyntää tekoälyä assistenttinasi ja nopeuttaa monia aikaa vieviä tehtäviä. Tekoälysovelluksia, kuten ChatGPT:tä, ohjataan yksinkertaisilla kehotteilla. Vaikka tekoäly ymmärtää suoraan kirjoittamaasi tekstiä, laadukkaat kehotteet ovat avain tekoälyn tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Mikä on tekoälyn kehote, eli prompt?

Tekoälyn kanssa keskusteluun ei tarvita erityistaitoja ja käytön voi aloittaa rohkeasti kokeilemalla. Kun kysyt oikeat kysymykset ja kerrot olennaiset asiat, saat osuvampia tuloksia. Näitä kehotteita kutsutaan prompteiksi, ja niitä käytetään ohjaamaan tekoälyn toimintaa. ”Prompt” on englanninkielinen sana, joka viittaa ohjeisiin, kysymyksiin tai pyyntöihin. Laadukas tekoälyn tuottama sisältö alkaakin aina hyvin muotoillusta kehotteesta.

Prompteja eri tarpeisiin

Kehotteita voi käyttää moniin eri tarkoituksiin riippuen halutusta lopputuloksesta. Esimerkiksi tekoälyä voi hyödyntää erinomaisena apuna sisällöntuotannossa, olipa tarpeesi luova ideointi tai valmiiden tekstien kirjoittaminen. Voit esimerkiksi pyytää tekoälyä laatimaan luonnoksen blogitekstistä tai ideoimaan seuraavan sosiaalisen median kampanjan sisältöä. Myös itse kirjoitettua tekstiä voi oikolukea, muokata ja parannella – tekoäly osaa tiivistää raportteja, muuttaa viestien sävyä ammattimaisemmaksi tai järjestää sisältöä selkeämmäksi. Voit pyytää työkalun muotoilemaan suoraan uuden tekstin tai antamaan palautteen listana, jolloin voit valita tarkemmin haluamasi korjaukset.

Lisäksi tekoäly auttaa päätöksenteossa vertailemalla eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Jos pohdit esimerkiksi, mitkä sosiaalisen median kanavat sopisivat yrityksellesi, tekoäly voi tarjota hyödyllisiä näkemyksiä. Se on myös hyvä apuri tiedon jäsentämisessä, kuten tehtävälistojen laatimisessa.

Muista, että tekoälyn tuottamat faktatiedot kannattaa aina tarkistaa. Tekoäly toimii parhaimmillaan tukena ja inspiraation lähteenä, mutta lopullinen päätöksenteko jää sinulle.

Vinkkimme promptien kirjoittamiseen:

1. Ole tarkka

Selkeys ja tarkkuus ovat avainasemassa. Sisällytä kehotteisiin esimerkiksi:

  • Konteksti: Anna taustatiedot, jotka auttavat tekoälyä ymmärtämään kysymyksesi.
  • Sisällön tyyppi: Tarkenna haluatko esimerkiksi myyntitekstin, raportin vai koodia.
  • Sävy ja kohdeyleisö: Kerro kenelle sisältö on tarkoitettu ja millä tyylillä se tulisi kirjoittaa.
  • Rooli: Pyydä tekoälyä toimimaan tietyssä roolissa, kuten sisällöntuottajana, asiakaspalvelijana tai opettajana.
  • Sisällytä tai jätä pois: Määrittele mitä sisältöön täytyy ehdottomasti sisällyttää ja mitä sen tulee välttää.
  • Esimerkit: Jos sinulla on tarkka kuva halutusta tekstin muodosta tai haluat tekoälyn noudattavan aiemmin toteutettua linjaa, tarjoa malliteksti tai rakenne. Selkeä esimerkki auttaa tekoälyä ymmärtämään tavoitellun tyylin, sävyn ja rakenteen mikä parantaa lopputulosta.

2. Kokeile, tarkenna ja aloita tarvittaessa alusta

Promptaaminen on prosessi, jossa tuloksia voi parantaa vaiheittain. Aloita yksinkertaisella kehotteella ja lisää ohjeita tai tarkenna kontekstia seuraavissa vaiheissa. Jos huomaat, että tekoälyn vastaukset eivät täysin vastaa odotuksiasi, kokeile muotoilla kehotteesi uudelleen. Pienet muutokset, kuten tarkempi kuvaus halutusta sisällöstä tai sävystä, voivat tehdä suuren eron lopputulokseen. Joskus voi myös olla hyödyllistä aloittaa kokonaan uusi keskustelu, sillä tekoäly voi muistaa edellisten viestien tiedot, mikä saattaa vaikuttaa vastauksiin.

3. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Yksi selkeä ja yksiselitteinen tavoite per kehote auttaa tekoälyä tuottamaan täsmällisempiä vastauksia. Monimutkaiset kysymykset kannattaa jakaa pienempiin osiin, jolloin tekoäly voi käsitellä ne yksi kerrallaan. Esimerkiksi jos haluat tekoälyn kirjoittavan tekstin, oikolukevan sen ja muokkaavan sävyä, jaa nämä toiveet omiin vaiheisiinsa. Tämä ei ainoastaan johda parempiin tuloksiin, vaan myös helpottaa oman kehotteen hiomista prosessin aikana.

Kokeile rohkeasti

Opettelemalla promptaamaan saat tekoälyn perusteet helposti haltuun. Tekoälyn käyttö on yllättävän helppoa – ensimmäinen askel on avata sovellus ja kokeilla itse.

Muista huolehtia tietoturvastasi myös tekoälysovellusten käytössä. Älä koskaan syötä tekoälylle arkaluontoisia tai luottamuksellisia tietoja. Jos tarvitset turvallisemman vaihtoehdon, yrityskäyttöön tarkoitetut versiot, kuten ChatGPT Enterprise, tarjoavat paremman tietosuojan, sillä niiden käyttäjädataa ei hyödynnetä mallien kehittämiseen.

Haluatko oppia kirjoittamaan entistä tehokkaampia prompteja? Katso webinaaritallenteemme, joissa tekoälykouluttaja Antti Merilehto opastaa käytännön esimerkein, miten promptaaminen toimii ja miten tekoälyä voi hyödyntää sisällöntuotannossa.

Aloita jo tänään – kirjoita ensimmäinen kysymyksesi ChatGPT:lle ja koe itse, kuinka helposti tekoäly auttaa sinua!

Kirjoittaja Virpi Ollitervo, Marketing Coordinator