Sivuston kävijät ja hakukoneetkin arvostavat sivujen nopeaa latautumista. Esimerkiksi Googlen hakukone nostaa nopeasti latautuvien sivustojen hakutuloksia paremmille sijoituksille.
Latausnopeuden parantamisen tärkein keino on välimuistin (eng. cache) käyttö. Välimuistia käytettäessä palvelimen ei tarvitse muodostaa sivua joka sivulatauksella ”alusta asti”, vaan välimuistia käytettäessä hyödynnetään aiemmin tehtyä työtä. Tällöin sivu latautuu vierailijalle paljon nopeammin.
Myös jokainen verkkoselain, olipa kyseessä Microsoft Edge, Chrome, Firefox tai Safari, ylläpitää omaa välimuistiaan. Sitä ei kuitenkaan kannata sekoittaa palvelinvälimuistiin joka toimii tästä erillisenä. LiteSpeed Cache huolehtii myös että selaimen välimuistia käytetään järkevällä tavalla.
Hostingpalvelu tarjoaa kaikissa* webhotelleissaan välimuistiratkaisuna LiteSpeed Cache lisäosaa, joka tarjoaa paitsi välimuistin, myös monia muita sivuston latautumista nopeuttavia ominaisuuksia.
*vanhat Aloituspaketti, Peruspaketti, Yrityspaketti ja Yrityspaketti x2 -webhotellit eivät tue lisäosaa, mutta nämä vanhat webhotellit päivitetään vuoden 2024 aikana uusiin tuotteisiin joissa on tuki LiteSpeed Cachelle
Miten LiteSpeed Cache eroaa muista välimuisteista?
LiteSpeed Cache for WordPress -lisäosalla (myöhemmin LSCWP) on pohjimmiltaan kaksi tarkoitusta: koko sivun välimuisti ja sivuston sisällön optimointi. LSCWP auttaa parantamaan WordPress-sivuston suorituskykyä hyödyntämällä LiteSpeed-verkkopalvelimen sisäänrakennettua sivuvälimuistia. Sivun välimuisti tallentaa sisältöä dynaamisesti sivuilta, mikä nopeuttaa kävijöiden sivun latausaikoja.
LSCWP eroaa muista WordPressiin tyypillisesti asennettavista välimuisti- ja optimointilisäosista siinä, että koska se on suunniteltu toimimaan yhdessä LiteSpeed www-palvelinohjelmiston kanssa, sen ei tarvitse erikseen käyttää PHP-prosessia näyttääkseen välimuistissa olevat sivut selaimelle. Tätä etua ei ole esimerkiksi suosituissa WP Rocket tai WP Super Cache lisäosissa, ja tämä tekee kokemuksiemme mukaan LSCWP:stä erinomaisen nopean lisäosan välimuistittamiseen.
Lisäksi LSCWP tarjoaa monia edistyneitä optimointiominaisuuksia jotka useimmissa muissa lisäosissa on rajoitettu vain maksullisiin versioihin. Koska me olemme hankkineet tarvittavat lisenssit LiteSpeedille, on LSCWP optimointiominaisuuksineen sen käyttäjille täysin ilmainen. Voit siis käyttää sen kaikkia ominaisuuksia maksutta. Tälläisiä edistyneitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi:
- JS ja CSS -tiedostojen yhdistäminen ja minimointi
- Sivuston kuvien automaattinen muunnos uusiin kuvaformaatteihin (webp)
- Hallintapuolen nopeuttaminen välimuistittamalla sivun osia
LSCWP:n asentaminen
Huom! LSCWP asennetaan oletuksena kaikkiin Hostingpalvelun WordPress-optimoituhin webhotelleihin automaattisesti.
Jos kuitenkaan WordPressissäsi ei ole LSCWP-lisäosaa, syynä voi olla jokin seuraavista:
- Sivustolla on jo käytössä jokin välimuistilisäosa, kuten esimerkiksi WpRocket, WP Super Cache tai W3 Total Cache
- Sivustolla on tunnistettu jokin tekninen ongelma joka estää välimuistin asentamisen.
Normaalisti WordPress asennuksiin asennetaan öisin ajettavana automaationa LiteSpeed Cache -lisäosa vakioasetuksilla. Jos lisäosa ei ole asennettuna WordPress-asennuksessasi, voit joko asentaa itse lisäosan WordPressiisi tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.
LiteSpeed Cachen asetukset
LSCWP:n oletusasetukset ovat sopivia useimmille verkkosivustoille. Laajennus tarjoaa kuitenkin kattavan käyttöliittymän, jonka avulla voit mukauttaa monenlaisia asetuksia, jos haluat. Oletusasetukset pyrkivät tarjoamaan tärkeimmät ominaisuudet tavalla, joka minimoi riskit että sivuston latausta nopeuttavista ominaisuuksista on jotain haitallisia sivuvaikutuksia kuten sivuston ulkoasun muuttuminen tai toiminnallisuuksien hajoaminen. Oletusasetukset pyrkivät siis olemaan mahdollisimman turvalliset, eivätkä ne kokemuksiemme mukaan lähes koskaan aiheuta mitään ongelmia.
Tärkeimmät ominaisuudet ja niiden oletustilan näet alta:
- Sivujen välimuistitus (oletuksena päällä)
- Hallintanäkymän välimuistitus, ns. ESI (oletuksena pois päältä)
- Objektivälimuisti (oletuksena pois päältä)
- Kuvien optimointi (oletuksena pois päältä)
- CSS-tiedostojen minimointi ja yhdistäminen (oletuksena pois päältä)
- JS-tiedostojen minimointi ja yhdistäminen (oletuksena pois päältä)
- HTML minimointi ja optimointi (oletuksena pois päältä)
- Kuvien lataaminen vain tarvittaessa, ns. lazy-load ominaisuus (oletuksena pois päältä)
- Tietokannan siivoaminen (vaatii käsin ajamisen)
- Sivuston välimuistin ”esilämmittäjä” ns. crawler (oletuksena pois päältä)
Suurin osa ominaisuuksista on siis oletuksena pois päältä, mutta ehdottomasti tärkein ominaisuus on sivujen välimuistitus joka on oletuksena päällä. Kun sivu ladataan välimuistista sisällön tyypillinen sivun lähdekoodin latausaika palvelimelta on alle 0,1 sekuntia, mutta ilman välimuistia latausaika on tyypillisesti yli 2 sekuntia. Välimuistiominaisuus eli Cache on siis ehdottomasti tärkeintä olla päällä, ja sen päälläolo on vaatimus myös useimpien muiden ominaisuuksien toimivuuden kannalta.
Käymme seuraavaksi lävitse yksityiskohtaisemmin asetuksia ominaisuus kerrallaan. Pääse navigoimaan eri osioiden välillä WordPressissi hallintanäkymästä valitsemalla vasemmasta valikosta ”LiteSpeed Cache” valinnan.
Jos valintaa ei näy, varmista että lisäosa on asennettu WordPressiisi ja asenna se tarvittaessa.
Cache, eli välimuisti
Valitsemalla vasemmasta valikosta kohdan ”Cache” pääset katsomaan ja vaihtamaan välimuistiin liittyviä asetuksia. Tämän tärkeimmät asetukset ovat oletuksena päällä. Listaan alla tärkeimmät asetukset yksi kerrallaan lyhyen selitteen kanssa.
Enable Cache, eli ”välimuistin käyttäminen”. Oletuksena päällä.
Ehdottomasti tärkein ominaisuus. Ilman välimuistia WordPress muodostaa jokaiselle sivulataukselle sivun sisällön ”tyhjästä”, eli se käynnistää PHP-ohjelmakoodin, joka hakee sivun käyttämät tiedot tietokantasovelluksesta, lukee kymmeniä ellei satoja eri tiedostoja tiedostojärjestelmästä, ja näiden kaikkien pohjalta muodostaa sivun jonka se näyttää sivuston vierailijalle. Jos käytössä on välimuisti, kerran muodostettu valmis sivu kuitenkin otetaan talteen, ja näytetään seuraavalle vierailijalle ilman että sitä tarvitsee työläästi tehdä kuten ensimmäiselle vierailijalle. Nopeusetu tähän on huima. Välimuistijärjestelmä myös tunnistaa jos jokin on muuttunut, ja luo välimuistiversion tarvittaessa uudestaan. Tällä varmistutaan että vierailijalle ei näytetä vanhentunutta tai väärää tietoa.
Cache Logged-in Users, luo välimuistiversiot myös kirjautuneille käyttäjille. Oletuksena päällä.
Jos on päällä, luo omat välimuistisivut kirjautuneille käyttäjille. Jos ei käytössä, välimuistia ei käytetä kirjautuneille käyttäjille.
Cache Commenters, näytä kommentit välimuistista uusille kommentoijille. Oletuksena päällä.
Jos käytössä on käyttäjien jättävien kommenttien etukäteis-moderointi ennen niiden näyttämistä sivulla, tällä asetuksella määritellään kuinka uuden kommentin jättäjä näkee sivun jolle hän kommentoi.
- Jos päällä, kommentoija näkee sivun välimuistissa, jossa ei näytetä hänen kommenttiaan joka odottaa ylläpitäjän hyväksyntää.
- Jos pois päältä, kommentoija näkee sivun ilman välimuistia, jolloin sivun lataamisessa kestää kauemmin, mutta hän näkee hyväksyntää odottavan kommentin sivulla.
Muille kuin kommentoijalle näytetään aina sivun välimuistiversio riippumatta asetuksesta.
Cache REST API, välimuistita rajapintakyselyt. Oletuksena päällä.
WordPress käyttää eritoten hallinnassa paljon rajapintakyselyjä joiden kautta se muodostaa sivua dynaamisesti. Välimuistin käyttäminen rajapintakyselyissä aiheuttaa harvoin ongelmia, mutta joissain hyvin harvinaisissa tilanteissa se aiheuttaa ongelmia joidenkin lisäosien kanssa. Esimerkiksi lisäosa PayPal Zettle POS for WooCommerce voi ainakin käyttöönottovaiheessa toimia virheellisesti mikäli tämä asetus on päällä.
Cache Login Page, välimuistita kirjautumissivu. Oletuksena päällä.
Cache PHP Resources, välimuistita PHP-resurssitiedostot. Oletuksena päällä.
Tarkoittaa esim. että teema lataa CSS, tai JS-resurssin PHP-tiedostosta. Joillain teemoilla voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa ongelmia.
Cache Mobile, luo oman välimuistiversion matkapuhelimia varten. Oletuksena poissa päällä.
Koska nykyisin lähes kaikki teemat ovat ns. responsiivisia, tälle on harvoin tarvetta. Tosin voi olla kätevä edistyneiden CCSS ja UCSS -ominaisuuksien kanssa, joista myöhemmin.
List of Mobile User Agents, lista ns. ”selain-versioista” jotka tulkitaan mobiiliselaimiksi. Oleellinen vain jos ”Cache Mobile” asetus on käytössä. Emme suosittele muuttamaan.
Private Cached URIs, lista sivuista joista tehdään aina käyttäjäkohtainen välimuistiversio. Oletuksena tyhjä. Emme suosittele muuttamaan.
Force Cache URIs, lista sivuista jotka pyritään aina välimuistittamaan, vaikka välimuistitus olisi muuten pois käytöstä. Oletuksena tyhjä. Emme suosittele muuttamaan.
Force Public Cache URIs, lista sivuista jotka pyritään aina välimuistittamaan ns. julkisena välimuistiversiona. Oletuksena tyhjä. Vahva suositus ettet muuta ellet ole 100% varma mitä olet tekemässä.
Drop Query String, poistaa ns. url-parametreja kun vertaa onko sivusta jo välimuistiversio olemassa. Oletuksena jättää huomiotta Facebookin ja Googlen luomat seuranta-parametrit sillä ne ovat vain kävijäseurantaa varten.
TTL, välimuistin vanhentuminen
TTL tarkoittaa ”Time to Live” ja se viittaa sekuntien määrään, jonka sivu voi jäädä välimuistiin ennen kuin sitä pidetään vanhentuneena. Kun sivu saavuttaa määritellyn ajan, se tyhjennetään välimuistista. Ne ovat kokemuksiemme mukaan hyvät eikä useimmille varmastikaan ole tarpeita niiden muuttamiseksi.
Purge, välimuistin tyhjennys
Joskus on tilanteita, joissa välimuisti tulisi tyhjentää ennen niiden normaalia vanhentumista. Tällä välilehdellä voit määrittää säännöt kyseiselle tarpeelle. Oletusvalintojen pitäisi toimia ongelmitta useimmissa sivustoissa, mutta voit muuttaa niitä tarvittaessa. Mutta joissain tilanteissa edistyneemmät ominaisuudet voivat tulla tarpeeseen, esimerkiksi jos öisin haetaan ajastetusti ulkoisesta järjestelmästä tuotetietoja verkkokauppaan, tällöin kenties halutaan päivittää sivuston välimuisti operaation jälkeen. Se onnistuu välilehdellä olevalla ”Scheduled purge” -ominaisuudella.
Excludes, sivut joita ei välimuistiteta
Täällä voit määritellä asetuksia joiden perusteella osia sivuista ei koskaan laiteta välimuistiin. Vain edistyneille käyttäjille.
ESI, sivuston ”palasien” välimuisti
ESI tarkoittaa ”Edge Side Includes”, ja sen idea on parantaa kirjautuneiden käyttäjien sekä hallintanäkymän latausnopeuksia jakamalla sivu ”palasiin”, ja välimuistittamalla näitä palasia tehokkaasti. Kokemuksiemme mukaan tällä voidaan saavuttaa merkittävääkin nopeushyötyä erityisesti ylläpitäjien hallintanäkymässä. Tässä sen asetukset yksi kerrallaan:
Enable ESI, ota ominaisuus käyttöön. Oletuksena poissa päältä.
Voit kokeilla ominaisuuden käyttöönottoa eritoten jos sinulla on ongelmia että ylläpidon hallintanäkymä toimii hitaasti.
Cache Admin Bar, hallintanäkymän yläpalkin välimuistitus. Oletuksena päällä.
Cache Comment Form, kommentointilomakkeen välimuistitus. Oletuksena päällä.
ESI Nonces ja Vary Group asetukset ovat vain hyvin edistyneille käyttäjille.
Object, objektivälimuisti
LiteSpeed cachen avulla voidaan ottaa käyttöön Redis tai MemCached palvelua käyttävä ns. objektivälimuisti. Se vaatii palvelimelta tuen, eli Redis- tai MemCached-palvelun olemassaolon. Hostingpalvelussa olemme tuomassa Redis-palvelua webhotelleihimme, ja jos haluat päästä ensimmäisten joukossa kokeilemaan palvelua, ole yhteydessä asiakaspalveluumme!
Käyttöön otettuna objektivälimuisti nopeuttaa kaikkia sivulatauksia jonkin verran. Kokemuksiemme mukaan esimerkiksi verkkokaupalla jossa on muutamia satoja tuotteita objektivälimuisti nopeuttaa ylläpitäjän hallintapaneelin sivulatauksia n. 0,1 – 0,3 sekuntia per sivulataus.
Toisaalta objektivälimuisti voi myös aiheuttaa tiettyjä ongelmia missä sivuilla voidaan näyttää vanhentunutta tietoa käytettäessä joitain tiettyjä lisäosia. Esimerkiksi olemme törmänneet tapaukseen missä Advanced Custom Fields -lisäosa aiheutti yhteensopivuusongelmia Redis-objektivälimuistia käytettäessä. Sivuston toimivuus kannattaa siis testata huolella mikäli ominaisuus otetaan käyttöön.
Tarkemmat ohjeet ominaisuuden käyttöönotosta päivitetään tähän ohjeeseen siinä vaiheessa, kun Redis-palvelu on kaikille saatavilla.
Browser, selainvälimuisti
Browser välilehdellä voit asettaa sivuston staattisten tiedostojen välimuistiasetukset. Asetuksella ei pitäisi olla merkitystä, sillä selainvälimuisti pitäisi oletuksena olla muutenkin käytössä.
Advanced, edistyneet asetukset
Emme suosittele edistyneiden välimuistiasetuksien muuttamista.
WooCommerce
Välilehti on näkyvissä jos käytössäsi on WooCommerce-verkkokauppa. Muokattavissa on vain kaksi asetusta:
Product Update Interval, koska tuotteiden välimuisti päivitetään. Oletus on turvallisin valinta, eli ”Purge product on changes to the quantity or stock status. Purge categories only when stock status changes.”
Vary for Mini Cart, ns. ”mini-cart” ominaisuuden käyttäjäkohtainen välimuistitus. Useimmissa teemoissa tätä asetusta ei tarvitse käyttää, mutta jos ”mini-cart” ei päivity oikein, kannattaa kokeilla tämän asetuksen käyttöönottoa. Oletuksena pois päältä.
Image Optimization, kuvien optimointi
Lisäosa voi optimoida olemassaolevat verkkosivusi kuvat joka vähentää niiden tiedostokokoa täten nopeuttaen sivujen latautumista. Optimointi tekee kuvista järkevän kokoiset versiot kulloinkin tarvittavaan tilanteeseen, ja tekee muita optimointeja jotka voivat potentiaalisesti pienentää kuvien tiedostokokoa. Voit myös valita luoda kuvista WebP-formaatin kuvat, jota suosittelemme. Kuvien optimointi heikentää niiden laatua jonkin verran, joten kannattaa lisätä alkuperäiset kuvat todella korkealaatuisena, ja antaa lisäosan luoda niistä optimoidut versiot. Mikäli alkuperäiset kuvat ovat heikkolaatuisia, ei kuvien optimoinnilla saavuteta merkittäviä hyötyjä ja voi harkita jos lisäosan kuvien optimointi -ominaisuutta haluaa käyttää laisinkaan.
Toimintoa varten tarvitset kuitenkin ensin ns. domain-avaimen. Domain-avaimen hakeminen ja palvelun käyttö on Hostingpalvelun asiakkaille maksutonta.
Voit tehdä tämän painamalla General-sivulta ”Request Domain Key” nappia. Avaimen noutamisessa voi kestää hetki, ja kauemminkin jos domainisi on vasta rekisteröity eikä sillä ole haettu vielä ssl-sertifikaattia (se haetaan automaattisesti joidenkin tuntien kuluttua webhotellin asentamisesta).
Kun domain-avain on haettu, voi kuvien optimoinnin ottaa käyttöön alla olevan kuvan mukaisesti valitsemalla ensin vasemmasta valikosta kohdan ”Image Optimization”.
Olethan erityisen varovainen asetuksen ”Remove Original Backups” ominaisuuden kanssa. Mikäli sen ottaa käyttöön, lisäosa tuhoaa alkuperäiset kuvat peruuttamattomasti ja jättää jälkeensä vain sen luomat optimoidut versiot! Tällöin on vaarana jos optimoinnissa on mennyt jotain pieleen, tai myöhemmin haluat palauttaa parempilaatuiset alkuperäiset kuvat niin se ei onnistu mikäli ominaisuus on päällä.
Kun kuvien optimointipalvelu on otettu käyttöön, kestää mahdollisesti jopa päiviä että kaikki sivuston kuvat on optimoitu. Tämä johtuu siitä että muunnos tehdään ulkoisella LiteSpeedin ylläpitämällä palvelimella, jonne kuvia lähetetään tietynkokoisissa erissä.
Page Optimization, sivujen optimoinnit
Valitsemalla vasemmasta valikosta kohdan ”Page Optimization” pääset katsomaan ja vaihtamaan sivujen optimointiin liittyviä asetuksia.
Sen useimmat ominaisuudet eivät oletuksena ole päällä, sillä niiden käyttöönotto vaatii sivuston testaamista optimointien käyttöönoton jälkeen. Listaan alla tärkeimmät asetukset yksi kerrallaan lyhyen selitteen kanssa.
CSS Minify, tyylitiedostojen minimointi. Oletuksena poissa päältä.
Minimointi luo tyylitiedostoista versiot joista on karsittu välilyöntejä ja muita turhia merkkejä, ja täten pienentää niiden tiedostokokoa ja latausaikaa nopeuttaen sivujen lataamista. Kokemuksiemme mukaan aiheuttaa harvoin ongelmia, joten suhteellisen turvallinen asettaa käyttöön.
CSS Combine, tyylitiedostojen yhdistäminen. Oletuksena poissa päältä.
Yhdistää kaikki tyylitiedostot yhteen isoon tyylitiedostoon. Nopeuttaa hieman latausnopeutta, kun selaimen ei tarvitse tehdä useita eri latauksia eri tiedostoille. Kokemuksiemme mukaan aiheuttaa harvoin ongelmia, joten suhteellisen turvallinen asettaa käyttöön.
Generate UCSS, luo sivukohtaiset tyylitiedostot. Oletuksena poissa päältä.
Lisäosa pyrkii tulkitsemaan jokaiselle sivulle erikseen mitkä tyylit ovat sillä sivulla käytössä, ja poistaa kaikki turhiksi näkemänsä tyylit. Voi pienentää ladattavien tyylin kokoa huomattavasti, mutta näiden luominen on hidasta, ja valitettavan usein lisäosa ei osaa tunnistaa oikein mitä tyylejä sivu oikeasti käyttää. Voi siis usein johtaa versioon jonka tyylit ovat rikkinäiset. Jos otat käyttöön, suosittelemme kattavaa testausta! Vaatii myös domain-avaimen hakemisen.
CSS Combine External and Inline, yhdistää sivun lähdekoodissa olevat tyylit ja tyylitiedostoissa olevat tyylit. Oletuksena päällä.
Tämä asetus vaikuttaa vain mikäli asetus ”CSS Combine” on päällä.
Load CSS Asynchronously, tekee sivukohtaiset tyylit ja lataa loput tyylit myöhemmin. Oletuksena pois päältä.
Kokemuksiemme mukaan tämä kärsii samoista ongelmista kuin UCSS-omaisuus. Generointi on hidasta, ja se ei toimi erityisen luotettavasti. Asetukset ”CCSS Per URL” ja ”Inline CSS Async Lib” liittyvät tämän asetuksen yksityiskohtiin.
JS Settings, javascriptin asetukset
JS Minify, minimoi javascript-koodit. Oletuksena poissa päältä.
Minimointi luo javascript-ohjelmakoodeista versiot joista on karsittu välilyöntejä ja muita turhia merkkejä, ja täten pienentää niiden tiedostokokoa ja latausaikaa nopeuttaen sivujen lataamista. Kokemuksiemme mukaan aiheuttaa harvoin ongelmia, joten suhteellisen turvallinen asettaa käyttöön.
JS Combine, yhdistää javascript-koodit yhteen tiedostoon. Oletuksena poissa päältä.
Nopeuttaa hieman latausnopeutta, kun selaimen ei tarvitse tehdä useita eri latauksia eri tiedostoille. On kuitenkin kohtalainen mahdollisuus että aiheuttaa toimimattomuutta, sillä voi muuttaa koodien suorituksen järjestystä tai muuta käytöstä. Jos otat käyttöön, testaa sivuston toiminnallisuus huolellisesti!
JS Combine External and Inline, yhdistää sivun lähdekoodissa ja ulkoisissa js-tiedostoissa olevat koodit yhteen. Oletuksena päältä.
Voi auttaa mikäli muuten ”JS Combine” -ominaisuus aiheuttaa ongelmia. Asetus on voimassa vain mikäli ”JS Combine” -ominaisuus myös on päällä.
Load JS Deferred, viivästytä javascript-koodin suorittamista. Oletuksena poissa päältä.
Mikäli asetus on päällä, javascript-ohjelmakoodit suoritetaan vasta joko sivun muuten ladattua loppuun, tai vasta kun havaitaan käyttäjän aktiivisuutta sivustolla. Molemmat voivat parantaa mittaustuloksia esim. Google PageSpeed testissä, mutta toisaalta voivat heikentää sivun vierailijan käyttökokemusta. Lähtökohtaisesti emme suosittele käyttämistä.
HTML Settings, html-lähdekoodin asetukset
Nämä asetukset muokkaavat sivujen html-lähdekoodia, tarkoituksena saada pienennettyä latausaikoja.
HTML Minify, minimoi html-lähdekoodi. Oletuksena poissa päältä.
Minimointi luo html-lähdekoodista version josta on karsittu välilyöntejä ja muita turhia merkkejä, ja täten pienentää tiedostokokoa ja latausaikaa nopeuttaen sivujen lataamista. Kokemuksiemme mukaan aiheuttaa harvoin ongelmia, joten suhteellisen turvallinen asettaa käyttöön.
Media Settings, kuvien yms. median näyttämisen asetukset
Lazy Load Images, kuvien lataaminen vasta tarvittaessa. Oletuksena poissa päältä.
Selain pyrkii oletuksena lataamaan kaikki dokumentin kuvat heti sivun latauksen yhteydessä. Sivun latausnopeutta voi kuitenkin parantaa niin, että sivu näytetään ennen kuin kaikki dokumentin kuvat on ladattu palvelimelta, ja kuvat näytetään sitten sitä mukaan kun käyttäjä on selaamassa sivua kohtaan jossa kuva sijaitsee. Parannukset latausnopeuteen voivat olla huomattavia, mutta ongelmana on että käyttäjälle näytetään alunperin sivu jossa kuvia ei ole lainkaan (esim. sivuston logo), ja että kuvat ilmestyvät ”tyhjästä” kun käyttäjä selaa sivua. Näitä ongelmia voi hienosäätää välilehdessä ”Media Excludes” laitamalla esim. sivuston logon tiedostonimen kuviin joissa lazy load -ominaisuutta ei käytetä. Jos otat käyttöön, suosittelen sivuston huolellista testaamista eri laitteilla.
Välilehden muut asetuksilla voi esimerkiksi ottaa käyttöön ”heikkolaatuisen kuvan generoinnin jota käytetään alkuperäisen kuvan tilalla, kunnes parempilaatuinen kuva on saatu ladattua palvelimelta.
VPI, lazy load lisäasetukset
VPI eli Viewport Images mahdollistaa edellisessä välilehdessä määritellyn lazy load -toiminnon paremman toimimisen. Mikäli käytät lazy load toimintoa, VPI käyttöönotto voi merkittävästi vähentää sen haitallisia puolia. Suosittelemme kokeilemaan ominaisuutta mikäli käytät lazy load -ominaisuutta. Huomaathan että ominaisuus käyttää ulkoista palvelua luodakseen sivukohtaiset asetukset, eli asetuksen käyttöönoton vaikutuksia ei näe välittömästi asetuksen muuttamisen jälkeen.
Muut page optimization välilehdet
Media Excludes välilehdellä voi määritellä poikkeuksia aiemmin käsiteltyihin media settings -asetuksiin, lähinnä lazy load -ominaisuuteen liittyen.
Localization ja Tuning-välilehtiä ei peruskäytössä kannata muuttaa, ne ovat vain edistyneille käyttäjille.
Database, tietokannan siivoamistoiminnot
Normaalikäytössä tietokanta-toiminnoilla ei saavuta merkittävää hyötyä. Suosittelemme tietokannan varmuuskopion ottamista ennen minkään tämän sivun toimenpiteiden tekemistä.
Jos ajat sivulta löytyvän ”Clean All” tai ”Post Revisions” toiminnot, se poistaa pysyvästi sivujen muokkaushistorian.
Database Table Engine Converter, eli tietokannan taulutyypin muunnostyökalu on hyödyllinen mikäli käytössäsi on ns. MyISAM-tietokantatauluja. Niiden muuttamisella InnoDB-tauluiksi voi saada huomattavaakin nopeusetua.
Crawler, välimuistin esilämmittäjä
Crawler tarkoitus on pyrkiä siihen että sivuston vierailija saisi mahdollisimman useassa tilanteessa sivuista välimuistiversion. Ongelma normaalitilanteessa on että mikäli esimerkiksi jokin WordPressin lisäosa päivittyy, koko siihen asti muodostunut välimuisti pitää tyhjentää jotta lisäosan mahdolliset muutokset tulevat näkyviin sivustolla. Tällöin ensimmäinen sivuston vierailija joka saapuu sivuille, ei saa sivuja välimuistista, vaan sivut luodaan välimuistiin vasta kun ensimmäinen vierailija on käynyt sivulla.
Crawlerin idea on että palvelin itse muodostaa välimuistiversiot sivuista palvelimelle, jotta ensimmäinenkin vierailija saa sivunsa nopeasti välimuistista.
Crawler ei valitettavasti ainakaan toistaiseksi ole tuettuna Hostingpalvelun webhotelleissa.
Toolbox, edistyneet työkalut
Toolbox-sivulta eniten tarvittu ominaisuus on mahdollisuus tyhjentää välimuisti. Sitä kannattaa käyttää jos törmää sivuilla ongelmiin, tai siihen että sivujen sisältö ei ole päivittynyt. Tällöin toiminto ”Purge All”, eli ”tyhjennä välimuisti” on turvallinen valinta ajaa. Toiminto löytyy myös hallintanäkymässä sivuston yläpalkista LiteSpeed-logovalikon alta.
Muut Toolbox-sivun toiminnot ovat vain hyvin edistyneille käyttäjille.
Mitä eroa on LiteSpeedillä ja LiteSpeed Cachella?
• LiteSpeed, on palvelimella oleva ohjelmisto joka luo ja lähettää sivujen sisällön vierailijan selaimelle
• LiteSpeed Cache for WordPress on WordPress lisäosa, jonka ottaa käyttöön ja hallinnoi sivuston välimuistin, ja joka toimii yhdessä LiteSpeed-palvelimen kanssa välimuistin luomiseksi ja käyttämiseksi .
Lisäosan asentaminen käsin
Asenna LSCWP WordPress-sivustoosi seuraavasti:
1. Kirjaudu sisään WordPress-sivustoosi käyttäjänä jolla on täydet oikeudet
2. Valitse vasemmasta sivupalkista Lisäosat:
Paina lisää uusi.
3. Kirjoita Lisäosat -tekstiruutuun litespeed-välimuisti ja paina sitten Enter:
4. Etsi LiteSpeed-välimuisti ja napsauta sitten Asenna nyt:
5. Kun WordPress on asentanut laajennuksen, napsauta Aktivoi.
Lähteet
Kirjoituksessa käytetyt lähteet ja lisätietoja löydät esimerkiksi näiltä sivuilta:
https://www.a2hosting.com/kb/installable-applications/optimization-and-configuration/wordpress2/wordpress-plugins/installing-and-configuring-the-litespeed-cache-for-wordpress-plugin
https://blog.litespeedtech.com/2020/06/10/wpw-the-beginners-guide-to-litespeed-cache-for-wordpress/
https://www.hivelocity.net/kb/what-is-litespeed/
https://wordpress.org/plugins/litespeed-cache/
https://www.businessinsider.com/what-is-cache?r=US&IR=T