Domain Name System (DNS) on Internetin nimipalvelujärjestelmä, joka muuntaa nimiä IP-osoitteiksi.
Internetin laitteet kommunikoivat keskenään numeeristen osoitteiden avulla, joiden muistaminen olisi ihmisille toivotonta. Nimipalvelun ansiosta niiden sijasta voidaan käyttää helpommin muistettavia nimiä. Nimipalvelimet kääntävät verkko-osoitteet tietokoneille luettavaan muotoon IP-osoitteiksi ja löytävät tämän avulla oikean palvelimen, jotta esimerkiksi kotisivut näkyvät oikein ja latautuvat oikeasta paikasta.
Edullisimmin saat nimipalvelut verkkotunnuksellesi Domainparkki-palvelussamme. Myös kaikki webhotellimme sisältävät nimipalvelut.
Lue täältä mikä on domain.
Esimerkkejä termeistä ja osoitteista:
Verkkotunnus eli Domain: domain.fi
IPv4-osoite (perinteisempi IP-osoite): 87.239.122.22
IPv6-osoite (uudentyyppinen IP-osoite): 2a00:13f0:0:1004::10
Nimipalvelin (NS): Nimipalvelimia on erityyppisiä, mutta käytännössä nimipalvelin säilyttää tietoa verkkotunnuksista ja voi esimerkiksi jakaa tietoa muille internetin nimipalvelimille. Jokaisella toimivalla verkkotunnuksella on nimipalvelimet, muuten verkkotunnus ei löydy internetistä.
Esimerkki nimipalvelun toiminnasta
1. Henkilö kirjoittaa selaimen osoiteriville osoitteen ”hostingpalvelu.fi”. Selain lähettää pyynnön eteenpäin kysyen ”mikä on osoitteen hostingpalvelu.fi IP-osoite (A-tietue)?”
2. Pyyntö ohjautuu Resolverille, eli esimerkiksi henkilön internetoperaattorin palvelimelle. Resolveri katsoo, että osoite on .fi päätteinen ja lähettää kyselyn Juurinimipalveluverkolle saadakseen tietää, mikä nimipalvelin hallinnoi .fi päätteisiä verkkotunnuksia.
3. Juurinimipalvelin vastaa, että kyseessä on osoite 193.166.4.1 (tämä IP-osoite kuuluu Traficomin nimipalvelimelle ”a.fi”)
4. Resolveri lähettää kyselyn Traficomin nimipalvelimelle ”193.166.4.1” ja kysyy ”mitä nimipalvelimia domain ’hostingpalvelu.fi’ käyttää?”
5. Traficomin palvelin vastaa ”31.217.192.68” (joka on nimeltään ns1.hostingpalvelu.fi)
6. Resolveri lähettää pyynnön Hostingpalvelun nimipalvelimelle ”31.217.192.68” ja kysyy ”Missä IP-osoitteessa verkkotunnus ’hostingpalvelu.fi’ sijaitsee?” Resolveri pyytää siis tässä vaiheessa verkkotunnuksen A-tietuetta (selitetty alempana).
7. Hostingpalvelun nimipalvelin kertoo, että A-tietue on 31.217.192.237
8. Resolveri kertoo henkilön selaimelle, että sivusto ladataan IP-osoitteesta 31.217.192.237.
Tapahtumaketju vaikuttaa pitkältä, mutta ajallisesti koko listan läpikäymiseen kuluu vain muutamia millisekunteja. Nimipalvelimet käyttävät myös välimuisteja, jolloin jokaista pyyntöä ei aina erikseen tarvitse kysyä, vaan koko ketjun voi käydä läpi lyhyemmässä ajassa. Esimerkin kohdassa 2 voisi käydä myös niin, että Resolverin välimuistissa on jo tieto siitä, missä osoitteessa hostingpalvelu.fi sijaitsee, jolloin kohdat 2-7 voi ohittaa kokonaan.
Yleisimmät DNS-tietuetyypit
A-tietue (Address Record)
A-tietueella ohjataan sivuston liikenne oikean palvelimen IP-osoitteeseen. Ilman A-tietuetta tietokoneet eivät tiedä, mistä sivusto pitäisi avata.
CNAME-tietue (Canonical Name Record)
CNAME-tietuetta käytetään ohjaamaan aliverkkotunnuksia, eli esimerkiksi vaikka www-etuliitteistä osoitetta johonkin toiseen verkkotunnukseen. Eli esimerkiksi CNAMEa käytetään yleisimmin ohjaamaan www-etuliitteinen osoite ilman etuliitettä olevaan osoitteeseen, jotta molemmat näyttävät samaa sisältöä (Esimerkiksi niin, että esimerkkiosoite.fi ja www.esimerkkiosoite.fi näyttävät molemmat samaa sivustoa). Toisin kuin A-tietueessa, CNAME ohjataan aina johonkin toiseen verkkotunnukseen, ei ikinä IP-osoitteeseen.
MX-tietue (Mail Exchanger Record)
MX-tietueella ohjataan verkkotunnuksen sähköpostiliikennettä. Voit siis halutessasi käyttää eri palveluntarjoajien palveluita samalla verkkotunnuksella sähköpostin ja sivuston osalta. Esimerkiksi niin, että sivusto ladataan hostingpalvelun palvelimelta ja sähköpostipalvelu tilataan kolmannelta osapuolelta, kuten Microsoftin Office365-palvelu tai Googlen Gsuite.
TXT-tietue (Text Record)
TXT-tietueita käytetään tyypillisesti eri palveluiden varmistuksiin. Esimerkkinä voi olla vaikka Googlen verkkovastaavatyökalujen käyttöönottoon liittyvä varmistus, jossa Google pyytää lisäämään tietynlaisen uniikin TXT-tietueen verkkotunnukselle varmistaakseen, että sinulla on oikeus tehdä verkkotunnukseen muutoksia. TXT-tietuetta käytetään myös SPF-varmistuksessa. SPF (Sender Policy Framework) tietueita käytetään sähköpostien sallittujen lähettäjien vahvistukseen, eli sen tavoitteena on vähentää mahdollisuutta siitä, että joku yrittäisi lähettää sähköpostia verkkotunnuksen nimellä luvattomasti.
TTL (Time To Live)
TTL ei ole oma tietuetyyppinsä, vaan se kuuluu osana jokaisen tietueen määrityksessä. TTL-arvo määrittelee, kuinka kauan tietue säilytetään nimipalveluiden välimuistissa. TTL-arvo määritellään sekunneissa, eli esimerkiksi TTL-arvo 3600 = 1 tunti, 14400 = 4 tuntia ja niin edelleen. Tyypillisesti näihin arvoihin ei tarvitse koskea, vaan voi käyttää palvelimen tarjoamaa oletusarvoa.
Tilattaessa Hostingpalvelun webhotellipaketti, palvelin luo tärkeimmät tietueet automaattisesti osoittamaan meidän palvelimelle. Jos tarkoituksesi on siis käyttää Hostingpalvelun palveluita sivuston ja sähköpostin osalta, ei näihin tarvitse tehdä manuaalisesti muutoksia vaan kaikki hoituu automaattisesti. Mikäli kuitenkin haluat muokata tietueita, löytyy meiltä siihen kattavat ohjeet täältä: https://www.hostingpalvelu.fi/ohjeet/webhotelli-ohjeet/hallintapaneeli/dns-hallinta/dns-hallinta-tietueiden-lisaaminen-ja-muokkaus/